Psychologische behandeling

  • Heb je stress of gevoelens van burnout?
  • Ben je vermoeid en wil je meer energie krijgen?
  • Slaap je slecht?
  • Ben je een piekeraar of maak je je geregeld zorgen?
  • Word je gehinderd door angst of somberheid en wil je hier wat aan doen?
  • Heb je last van terugkerende negatieve gedachten/patronen?
  • Ben je geconfronteerd met een ernstige ziekte zoals kanker?
  • Heb je lichamelijke klachten of wordt je kwaliteit van leven beïnvloed door een chronische aandoening? (bijvoorbeeld chronische neusklachten zoals bijholtenontstekingen, astma of prikkelbare darmsyndroom)
  • Wil je meer zelfvertrouwen ontwikkelen?
  • Wil je meer plezier in het werk - in je leven?

Meld je dan aan voor een intakegesprek!

Psychologische behandeling stap voor stap

Intakegesprek en behandelvoorstel

Voorafgaand aan de behandeling heb je een intakegesprek. Tijdens de intake breng ik in kaart wat je problemen en klachten zijn en wat jouw aanleiding is om hulp te zoeken. Je vertelt wat je hulpvraag is en wat je verwachtingen zijn. Ook vraag ik je een of enkele vragenlijsten in te vullen. Aan de hand van de intake stel ik een diagnose en bespreken we het behandelplan. Het behandelplan bestaat uit de doelen, wijze waarop de doelen te bereiken, de verwachte duur en intensiteit van het traject. Heb je ingestemd met het behandelplan? Dan gaan we aan de slag. Met toestemming wordt de verwijzer op de hoogte gesteld van de conclusie en het behandelplan.

Behandeling

De behandeling bestaat meestal uit 5 tot 8 of maximaal 12 gesprekken. Afhankelijk van je vraag en je klachten spreken we eens per week of eens in de veertien dagen af. Een gesprek duurt 50 minuten. In de begeleiding maak ik gebruik van wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden.

Evaluatie

De voortgang van de behandeling wordt regelmatig met je geëvalueerd. Aan de hand daarvan kan het behandelplan bijgesteld worden. Een vragenlijst kan worden ingezet om dit te ondersteunen. De afsluiting van de behandeling wordt in onderling overleg bepaald wanneer de hulpvraag naar tevredenheid is beantwoord of wanneer er onvoldoende voortgang is. Met toestemming wordt de verwijzer over beëindiging van de behandeling op de hoogte gesteld.

Wachttijd

De wachttijd voor een intakegesprek is 7 weken. De behandeling start meestal na 1 tot 3 weken volgend op de intake. De wachttijd is niet afhankelijk van waar je verzekerd bent. Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je altijd contact opnemen met de zorgaanbieder, of je zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen 4 weken vanaf uw eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt en dat binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).

Praktische informatie

Klant aan het woord

Klant 1

'Maria heeft mij erg geholpen in een lastige periode in mijn leven. Ik wilde altijd alles zelf oplossen en had al oneindig vaak nagedacht over wat ik voelde en wat het goede was om te doen. Maria heeft mij geleerd meer los te laten, gevoelens te accepteren zoals ze zijn en niet altijd overal direct een rationele verklaring voor te willen hebben. Daardoor heb ik ook de rust gevonden om dichter bij mijn eigen gevoelens en wat ik zelf wil te blijven.' Thijs

Meer referenties

Aangesloten bij: VGCt (Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie), NIP (Nederlands instituut van Psychologen), NVGzP (Nederlandse Vereniging voor Gezondheidszorgpsychologie), NVPO (Nederlandse Vereniging voor Psychosociale Oncologie).